Projekt „Opremi se i s treningom kreni!“ obuhvaća nabavu opreme za provedbu  rekreativnog funkcionalnog treninga koji će se provoditi 3 x tjedno u trajanju od 8 mjeseci kao vid nadopune grupnim sportskim aktivnostima u okviru poludnevnog boravka koje se provode 1-2 x tjedno što nije dovoljno u novonastaloj situaciji  pandemije uzrokovane virusom COVID-19. Projekt financira Virovitičko-podravska županija s 4.000,00 kn u okviru Javnog natječaja za financiranje programa i projekta udruga koji su od općeg interesa za VPŽ u 2021.godini.

Opći cilj  ovog projekta: nabaviti opremu i započeti s vođenim funkcionalnim rekreativnim treningom osoba s invaliditetom u cilju  unaprijeđena njihovog tjelesnog i mentalnog zdravlja u doba pandemije uzrokovane COVID-19.

Specifični ciljevi i očekivani ishodi projekta:

• Nabaviti opremu za funkcionalni trening: traku za trčanje, sobni bicikl i ostalu opremu (prostirke, pilates lopte, utezi, girje i drugo)
  • Organizirati funkcionalni rekreativni trening za osobe s invaliditetom, posebice osobe s intelektualnim teškoćama 2- 3 x tjedno u okviru poludnevnog boravka što će doprinijeti većoj motivaciji za održavanje zdravih navika i po završetku ovog projekta

Provedbom projekta „Opremi se i s treningom kreni!“ doprinijeti ćemo kvalitetnijem životu OSI/OSIT na području grada Orahovice, općina Čačinci, Zdenci i Crnac kao jednom od oblika u traženju rješenja za osiguravanje sveobuhvatnog pristupa OSI/OSIT u svim područjima njihovog interesa.

Redovnim tjelesnim vježbanjem poboljšati će se mišićni tonus što će doprinijeti  održavanju i  poboljšanju općeg zdravlja OSI/OSIT te smanjiti mogućnost od ozljeda.  Prednost funkcionalnog rekreativnog treninga je u izuzetnoj vremenskoj učinkovitosti, oblikovanju svih mišića tijela i većoj potrošnji kalorija što daje vidljive rezultate u sastavu tijela (posebice potkožne masne mase), razvoju motoričkih i funkcionalnih sposobnosti što ujedno olakšava obavljanje svakodnevnih aktivnosti OSI/OSIT.

Funkcionalni trening voditi će trener, Marin Milovac – voditelj ovog projekta, koji je zaposlen u udruzi Jaglac kao izvoditelj aktivnosti s OSI/OSIT u okviru poludnevnog boravka 2 – 3 x tjedno, a provoditi će se na tri načina; individualno, grupno i homogenizirano. Najčešći oblik je grupnog treniranja, jer se na taj način OSIT najviše opuste kroz prisutnost drugih koji su zajedno počeli s programom treniranja. Rekreativno treniranje u samom smislu znači da su intenziteti i opterećenja smanjena za razliku od sportskog. Bitno je naglasiti da će trener koji radi s rekreativcima dozirati opterećenje te uključiti vježbe koje su prisutne u svakodnevnom životu, što se posebno odnosi na osobe s invaliditetom da im se olakša obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Primjenom kružnog treninga, u sklopu kojeg u točno određenom redoslijedu izvodimo više različitih vježbi koje zajedno čine jedan krug, odnosno sklop, planski i ciljano utječemo na razvoj sposobnosti, osobina i sportskih navika svake pojedine OSI/OSIT. Prednost ovakvog načina treninga je da se može prilagoditi i OSI u invalidskim kolicima što će im poboljšati cirkulaciju, a vježbanjem neaktivnih mišića smanjiti će se mogućnost od ozljeda.