Nakon provedbe informativnih radionica za OSI u udruzi „Jaglac“ Orahovica, udruzi Vretenac Slatina i udruzi „MI“ Požega započela je provedba niza drugih aktivnosti u sklopu projekta Nauči me i uspjet ću!.

U sve tri udruge započela je provedba Programa dnevnih aktivnosti u zajednici za ciljnu skupinu 1 – osobe s invaliditetom, kojim će se povećati njihova uključenost u društvo te unaprijediti kvaliteta i dostupnost socijalnih usluga u zajednici na području Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije. Programom dnevnih aktivnosti u zajednici osobama s invaliditetom omogućiti će se aktivna podrška u organizaciji neovisna života te inkluzija u zajednici u cilju prevencije institucionalizacije. U sklopu istoga započele su i radionice s vanjskim stručnjacima za korisnike – art radionice, glazbene radionice s elementima muzikoterapije te radionice sa psihologinjom i edukacijskim rehabilitatoricama.

17.6.2020. godine održan je 1. partnerski sastanak u prostorijama udruge „Jaglac“ u Orahovici na kojem su sudjelovali predstavnici nositelja i partnera te suradnika na projektu. Nositelj projekta Nauči me i uspjet ću! je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Jaglac“ Orahovica, a partneri na projektu Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina, „MI“ udruga roditelja djece i osoba s poteškoćama u razvoju, Centar za socijalnu skrb Slatina, Virovitičko-podravska županija te Grad Slatina. Suradnik na projektu je Centar za socijalnu skrb Požega. Na sastanku su se svi sudionici mogli upoznati s projektom i aktivnostima koje obuhvaća te su dogovoreni daljni koraci u provedbi i obveze i zaduženja svakog od partnera i suradnika.

Osim toga, u projektne aktivnosti uključena je i ciljna skupina 3 – 17 stručnjaka; voditelja i djelatnika partnerskih organizacija civilnog društva i ustanova u sustavu socijalne skrbi. Naime, 17. i 18.6.2020. godine održana je prva dvodnevna edukacija za stručnjake o pristupu i specifičnostima rada s osobama s invaliditetom, osobama s intelektualnim teškoćama i drugim teškoćama. Edukaciju je vodila Tena Anić, mag.eduk.rehab.

Projekt Nauči me i uspjet ću! prijavljen je u okviru poziva Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca ( 27.4.2020. – 27.4.2022. ). Vrijednost projekta iznosi 1.492.970,50 kn, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.