13.rujna 2023, g, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica, održala je Redovnu godišnju skupštinu koju je otvorila predsjednica Đurđa Šimatović i na samom početku članovima, roditeljima i gostima prenijela dugo očekivanu vijest da je nakon više od 10 godina čekanja potpisan Ugovor s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za ulazak Udruge u Mrežu pružatelja socijalnih usluga za pružanje socijalne usluge poludnevnog boravka temeljem licence za 25 osoba s invaliditetom. Ulaskom u Mrežu pružatelja socijalnih usluga osigurava se kontinuitet i sigurno financiranje ove usluge što je od iznimne važnosti za naše korisnike kojih imamo i više od 25, tako da će preostali korisnici biti uključeni u program „Jaglac“ moj drugi dom, naš trogodišnji dugogodišnji program koji također financira isto Ministarstvo, a sufinanciranju ga gradovi Orahovica i Našice te općine Crnac, Čačinci, Mikleuš, Zdenci i Feričanci. Osim toga, to Udruzi omogućava dodatno zapošljavanje stručnjaka, uz već postojeće djelatnike na neodređeno što će mladim ljudima dati određenu sigurnost kako bi ostali raditi u Udruzi.

„Ono što je najvažnije, ovim ugovorom će naše područje biti kompletno pokriveno uslugom poludnevnog boravka i našoj sreći nema kraja“ – izjavila je predsjednica Udruge Đurđa Šimatović, a potom je pozdravila sve članove udruge te goste: gradonačelnika Orahovice Sašu Ristera, dugogodišnju predstojnicu CSS-a Orahovica u mirovini gđu.Ivanku Kufner, počasnu članicu Udruge i predsjednicu Udruge osoba s invaliditetom Orahovica gđu.Mariju Macanić.

Na Skupštini je jednoglasno usvojen Izvještaj o radu udruge za 2022.g.i Financijski izvještaj za 2022,g, koji su javno objavljeni na mrežnoj stranici udruge još od veljače 2023.g. Skupština je također jednoglasno usvojila produženje Strateškog plana 2021.-2023. na 2024.g.; Operativni plan za 2024.g. i Financijski plan za 2024.g.

Predsjednica Šimatović podnijela je Financijsko izvješće za 2022.g. i Financijski plan za 2024.g. te pojasnila prisutnima važnost donošenja Odluke o reinvestiraju dobiti ostvarene obavljanjem gospodarske djelatnosti udruge – krojačke radionice u 2022.g., od čega će sredstva biti usmjerena za nastavak rada Udruge u skladu sa Statutom, što je također jednoglasno usvojeno.

 „Hvala svim javnim ustanovama, poslovnom sektoru i organizacijama civilnog društva te njihovim predstavnicima koje su nas podržali na bilo koji način, medijima koji nas redovno prate, a posebno veliko hvala svim našim volonterima koji su nam veliki oslonac u radu. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli u radu Udruge Jaglac do sada – rekla je Lidija Stojković, koordinatorica programskih aktivnosti na kraju podnošenja Izvještaja o radu udruge za 2022.g. i Operativnog plana za 2024.g.

U nastavku skupštine tajnik udruge, Robert Terfaloga predstavio je Zakon o osobnoj asistenciji te informirao korisnike i njihove roditelje s promjenama koje nosi Zakon i do sada doneseni pravilnici za pružanje te usluge. Nažalost, neki korisnici izgubiti će pravo na tu uslugu, ali će udruga ulaskom u Mrežu pružatelja usluge osobne asistencije biti otvorena za nove korisnike – osobe s invaliditetom, o čemu će svi biti pravodobno obaviješteni. U nastavku je prisutnima predstavio i otvoreni ESF+ natječaj programa Zaželi – prevencija institucionalizacije i uvjete za primanje usluge pomoći u kući za osobe s invaliditetom i starije osobe.

Na kraju se nazočnima obratio orahovački gradonačelnik Saša Rister pohvalivši rad i napor udruge Jaglac te ponudio nastavak suradnje i podrške Udruzi, posebice u pregovaranju s načelnicima koji još nisu započeli s direktnim sufinanciranjem usluge poludnevnog boravka provedbom programa „Jaglac“ moj drugi dom.