U tijeku je provedba projekta SOS-NET. Nositelj projekta je Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ iz Belišća, a partneri Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Jaglac“ iz Orahovice, Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije (UPIT) iz Osijeka i Udruženje „Baranja“ iz Luga.
Prva aktivnost u okviru projekta je Regionalna uvodna konferencija koja će se održati 03. veljače 2015. godine u Orahovici, u EPC „Betaniji“, Zelena 2. Trajanje konferencije je predviđeno u vremenu od 10,00 do 14,30 sati.

Svrha konferencije je predstaviti projekt SOS-NET dionicima u sektoru socijalnih usluga na području pet slavonskih županija i inicirati dijalog među dionicima na tržištu socijalnih usluga. Na konferenciji će se predstaviti projekt SOS-NET i djelovanje nositelja projekta i partnerskih udruga, prikazat će se primjer pružanja socijalnih usluga u Australiji, ravnateljica Centra za socijalnu skrb
Virovitica objasnit će koje standarde u kvaliteti socijalnih usluga treba poštivati, a o procesu deinstitucionalizacije informirat će sve sudionike ravnateljica Doma za psihički bolesne osobe Borova.

Nakon toga sudionici će ispunjavati anketni upitnik za prikupljanje informacija o stanju i potrebama socijalnih usluga u pet slavonskih županija te će kroz panel raspravu razmijeniti svoje stavove i Projekt SOS-NET financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a vrijednost odobrenog projekta je 746.144,00 kune. Posrednička tijela za ugovaranje i praćenje je Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Trajanje projekta je 14 mjeseci, a provodit će se na području pet slavonskih županija: Osječko-baranjska županija, Vukovarsko-srijemska županija, Požeško-slavonska županija, Brodsko-posavska županija, Virovitičko- podravska
županija. Provedbom projekta želi se dobiti stvarna slika stanja socijalnih usluga na terenu kao i identificirati potreba za socijalnim uslugama koje na tržištu nisu dostupne. Tijekom provedbe projekta bit će i formalno registrirana, do sada neformalna, mreža pružatelja socijalnih usluga iz pet slavonskih županija pod nazivom SOS-NET čiji će zadaci biti priprema i prijava partnerskih projekata,
ali i uspostavljanje i održavanje internet burze socijalnih usluga.

PROGRAM KONFERENCIJE

Vrijeme Tema Izlagač
9,00- 10,00 Registracija sudionika
10,00- 10,30 Predstavljanje Udruge „ZVONO“ i partnerskih udruga predsjednica Udruge „ZVONO“ Mira Anić  i predstavnici partnerskih udruga