8. i 9. rujna 2021. godine održane su dvodnevne radionice i predavanje za osobe s invaliditetom i članove obitelji koji skrbe o njima na temu: “Aktivna podrška za razvoj kompetentnosti i vrednovanih socijalnih uloga osoba s intelektualnim teškoćama (OSIT)” i “Samozastupanje i samozagovaranje OSIT”  koje je održala red.prof. dr.sc. Daniela Bratković s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i gošća dr.sc. Marija Alfirev, predsjednica Centra za socijalnu inkluziju Šibenik koji su  predstavnici udruge “Jaglac” posjetili tijekom studijskog putovanja u lipnju 2021.

Tijekom radionica i predavanja sudionici su upoznati s pokretom za samozastupanje i formiranjem skupina za samozastupanje, koje su pokazale su da uz prikladnu podršku i edukaciju osoba s intelektualnim teškoćama  mogu usvojiti vještine samoodređenja i samozastupanja te aktivno sudjelovati u borbi za izjednačenje prava i poboljšanje kvalitete života. Udruga  “Jaglac”  započeti će s grupom za samozastupanje kako bi osobama s intelektualnim teškoćama omogućila artikulaciju njihovih interesa i prava, integraciju u svim životnim područjima i pokazati drugima da su prije svega osobe koje mogu govoriti u svoje ime.
Roditelji i članovi obitelji su također upoznati s načinom aktivne podrške za razvoj kompetentnosti i vrednovanih socijalnih uloga OSIT te važnosti samozagovaranja i samozastupanja za OSIT.

Prof. Bratković je istaknula kako je udruga “Jaglac” jedna od uzornih udruga koja može biti primjer dobre prakse drugim udrugama u pružanju aktivne podrške za razvoj kompetentnosti i vrednovanih socijalnih uloga OSIT.

Edukacija je financirana iz sredstava Institucionalne podrške Nacionalne zaklade. Udruzi Jaglac odobrena je trogodišnja institucionalna podrška stabilizaciji i/ili razvoju udruga osoba s invaliditetom koje djeluju na lokalnoj razini u 2019.g. koju financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u iznosu od 249.130,00 HRK. na godišnjoj razini. (1.1.2020. – 31.12.2022.) Institucionalnom potporom udruga Jaglac osigurati će provedbu dva prioriteta koja su neophodna za održivost stabilnosti te razvoj potencijala rada organizacije civilnog društva:1. redefiniranje (preoblikovanje) organizacijske strukture i načina djelovanja i 2. stabiliziranje i razvijanje prioritetnih programskih aktivnosti. Više o tome: https://udrugamrorah.hr/institucionalna-podrska-2020-2022/