28.-30. rujna 2020.  osam članova Operativnog tima udruge “Jaglac” sudjelovalo je na studijskom putovanju koje je financirano od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Cilj ovoga studijskog putovanja bio je upoznavanje s primjerima dobre prakse međusektorske suradnje u pružanju podrške osobama s intelektualnim teškoćama (OSIT) u zajednici kroz: 1) pružanje socijalnih usluga poludnevnog boravka i organiziranog stanovanja; 2) razvoja inovativnih načina podrške OSIT u zajednici uključivanjem u volontiranje u zajednici i organizacijom klupskim aktivnosti te 3) zapošljavanje OSIT/OSI uz podršku.

28. rujna posjetili smo Udrugu za zapošljavanje osoba s invaliditetom “Inpromo” u Labinu koja vodi krojačku radionicu i priprema prostor za budući hostel. Nakon toga posjetili smo korisnike poludnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama u Labinu u sklopu Centra za inkluziju i podršku u zajednici.

29.rujna članovi operativnog tima prijepodne su proveli u aktivnostima Tema buildinga u Nacionalnom parku Brijuni, a poslije podne su proveli s voditeljicom i članovima Kluba osoba s intelektualnim teškoćama u Rovinju koji su ujedno i samozastupnici u sklopu Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre.

30.rujna posjetili smo korisnike organiziranog stanovanja uz podršku u Puli u sklopu Centra za inkluziju i podršku u zajednici.

Udruga Jaglac zahvaljuje svojim domaćinima iz tri sestrinske udruge koje djeluju u Istri: Centar za inkluziju i podršku u zajednici Pula, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Istre i Udruzi za zapošljavanje osoba s invaliditetom “Inpromo” u Labinu koje su nam otvorile vrata svojih udruga na tri lokacije kako bi ih mogli bolje upoznati i nešto naučiti što možemo i kod nas primijeniti. Uz hvale vrijedan višegodišnji rad sve tri udruge i njihovih osnivača potrebno je istaknuti i podršku lokalne zajednice kao primjer dobre međusektorske suradnje koja doprinosi socijalnoj koheziji društva.

Udruzi Jaglac odobrena je trogodišnja institucionalna podrška stabilizaciji i/ili razvoju udruga osoba s invaliditetom koje djeluju na lokalnoj razini u 2019.g. koju financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u iznosu od 249.130,00 HRK. na godišnjoj razini. (1.1.2020. – 31.12.2022.) Institucionalnom potporom udruga Jaglac osigurati će provedbu dva prioriteta koja su neophodna za održivost stabilnosti te razvoj potencijala rada organizacije civilnog društva:1. redefiniranje (preoblikovanje) organizacijske strukture i načina djelovanja i 2. stabiliziranje i razvijanje prioritetnih programskih aktivnosti. Više o tome: https://udrugamrorah.hr/institucionalna-podrska-2020-2022/