14.-18. lipnja 2021.  osam članova Operativnog tima udruge “Jaglac” sudjelovalo je na studijskom putovanju koje je financirano od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Cilj ovoga studijskog putovanja bio je upoznavanje s primjerima dobre prakse na području Grada Šibenika i okolnih općina u skladu s četiri međusobno povezana strateška pravca udruge “Jaglac”: Program inkluzije i prevencije institucionalizacije kroz pružanje inovativnih socijalnih usluga za OSI i njihove obitelji, Program razvoja volonterstva, demokratizacije i razvoja zajednice, Program razvoja društvenog poduzetništva i održivog razvoja te Program podrške, zagovaranja i umrežavanja.

15. lipnja posjetili smo našu srodnu i partnersku Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Šibensko-kninske županije  „Kamenčići“ u Šibeniku gdje smo proveli vrijeme s korisnicima i voditeljima poludnevnog boravka. Vodstvo Udruge  predstavilo nam je programe i projekte koje trenutno provode.

Nakon toga posjetili smo Centar za odgoj i obrazovanje “Šubičevac” gdje su nam Ravnateljica i djelatnici Centra ukratko predstavili njihov rad s odraslim osobama s intelektualnim teškoćama: socijalnu uslugu poludnevnog i cjelodnevnog boravaka kao i rad stručnih djelatnika: kinezioterapeuta i muzikoterapeuta u radu s djecom i mladima s teškoćama u razvoju.

16. lipnja posjetili smo Centar za socijalnu inkluziju Šibenik koji djeluje na nekoliko lokacija: prvo smo posjetili stambenu zajednicu u Vodicama gdje smo se upoznali sa stanarima i djelatnicima koji im pružaju 24 satnu podršku,  zatim smo posjetili Klub Vodice i Radni centar u Šibeniku gdje su nas predstavnici udruge upoznali sa svojim radom i provedbom značajnih projekta, a na kraju smo posjetili Praonicu rublja koju je osnovala Udruga u sklopu EU projekta za razvoj društvenog poduzetništva, a po završetku projekta Udruga je svoj udio vlasništva prenijela na poduzeća Incluido j.d.o.o.

Nakon toga posjetili smo i Udrugu mladih ”Mladi u Europskoj uniji” u Šibeniku koji su nas upoznali s vrlo širokim područjem svog djelovanja i projektima koje provode. Udruga je osnovana u cilju promicanja, razvitka i unapređenja: vrijednosti Europske unije, prava mladih, podrške mladima, informiranosti mladih, socijalno-društvenog poduzetništva, ljudskih prava u RH i EU, zaštiti temeljnih ljudskih i građanskih prava zajamčenim Ustavom i zakonom, razvoja civilnog društva, volonterstva, zaštite prirode i okoliša, socijalnih usluga socijalno osjetljivim skupinama.

17. lipnja posjetili smo Konjički klub Kolan – Udrugu za aktivnosti i terapiju pomoću konja koji su nas upoznali sa svojim radom, provedbom projekta, a posebice s EU projektom “Društvenim poduzetništvom do razvoja zajednice”.

Operativni tim bio je smješten u privatnom apartmanu u Vodicama tako da je osim službenog dijela bilo dovoljno vremena za razgovore i utiske o primjerima dobre prakse kao i za druženje što je doprinijelo jačanju timskog duha operativnog tima.

Udruga Jaglac zahvaljuje svim domaćinima: Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Šibensko-kninske županije  „Kamenčići“; COOR “Šubičevac”; Centar za socijalnu inkluziju Šibenik;  Udruzi mladih ”Mladi u Europskoj uniji” i Konjičkom klubu Kolan koji su nam otvorili vrata svojih udruga/ustanove kako bi ih mogli bolje upoznati i nešto naučiti što možemo i kod nas primijeniti. Uz hvale vrijedan višegodišnji rad svih udruga, ustanove i poduzeća, kao i njihovih osnivača potrebno je istaknuti i podršku lokalne zajednice kao primjer dobre međusektorske suradnje koja doprinosi socijalnoj koheziji društva.

Udruzi Jaglac odobrena je trogodišnja institucionalna podrška stabilizaciji i/ili razvoju udruga osoba s invaliditetom koje djeluju na lokalnoj razini u 2019.g. koju financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u iznosu od 249.130,00 HRK. na godišnjoj razini. (1.1.2020. – 31.12.2022.) Institucionalnom potporom udruga Jaglac osigurati će provedbu dva prioriteta koja su neophodna za održivost stabilnosti te razvoj potencijala rada organizacije civilnog društva:1. redefiniranje (preoblikovanje) organizacijske strukture i načina djelovanja i 2. stabiliziranje i razvijanje prioritetnih programskih aktivnosti. Više o tome: https://udrugamrorah.hr/institucionalna-podrska-2020-2022/