Zahvaljujući pozivu i donaciji obitelji Galičić (članova udruge Jaglac) dvije predstavnice udruge: Lidija Stojković i Milica Vejić otputovale su u Dusseldorf na studijsko putovanje kako bi se upoznale s primjerima dobre prakse organiziranog samostalnog stanovanja i društvenim poduzetništvom za osobe s invaliditetom u Wuppertalu i Dusseldorfu.
Prvi dan, 4.3. posjetile su stambenu zajednicu Lebensraume e.V. u Wuppertalu gdje živi članica Udruge i povremena korisnica programa – Ivona Galičić. Izgradnju prve stambene zajednice Am Bilten 11 inicirali su roditelji u želji da omoguće svojoj djeci samostalni život uz podršku gdje danas živi 24 korisnika s težom vrstom i stupnjem teškoća. Osim ove stambene zajednice sagrađena je još jedna – Am Bilten 8 u kojoj živi 8 korisnika, s lakšom vrstom i stupnjem teškoća, u apartmanima sa zajedničkim dnevnim boravkom uz manju podršku. Misija stambene zajednice je omogućiti samostalni život osobama s invaliditetom uz podršku u cilju pronalaženja osobnog stava prema životu, načinu života i vrijednostima. Korisnici svakodnevno odlaze na rad u radionice Troxler i aktivno su uključeni u društveni i kulturni život lokalne zajednice. Više o tome možete saznati na: https://www.lebensraum-ev.de/
Drugi dan, 5.3. predstavnice su posjetile radionice: Troxler-Haus Sozialtherapeutische Werkstätten gemeinnützige GmbH u Wuppertalu. Rad u Troxler Werkstätten temelji se na antropozofskoj slici čovjeka kojeg je izvorno razvio Rudolf Steiner prema kojem je rast i razvoj osobnosti ključan u pristupu osobama s invaliditetom i kod uključivanja u smislene radne aktivnosti. Troxler-Haus zapošljava 500 osoba s invaliditetom koji rade uz podršku u različitim radionicama: pekarnica, umjetnički atelje, rad s filcanom vunom, drvna radionica, izrada svijeća, izrada torbi i drugih proizvoda od kože i tekstila, uslužni završni radovi i pakiranje, rad s papirom-izrada bilježnica, uslužno pranje rublja, pržionica kave i kafeterija, vrtlarstvo i stočarstvo, a rad se odvija na 3 lokacije. Više o tome: http://www.troxler-werkstaetten.de/)
Treći dan, 6.3 predstavnice su posjetile Centar za autizam u kojem korisnici žive i rade u sigurnom okruženju. Korisnici rade uz podršku radnih asistenata u manjim skupinama i uključeni su u različite aktivnosti od brige o sebi, prostoru u kojem žive, radove u vanjskom prostoru i vrtu te radionice organiziranog slobodnog vremena. Više o ovom centru možete saznati na:http://www.autismus-rhein-wupper.de/
Obitelj Galičić živi u Dusseldorfu gdje osobe s invaliditetom brinu o gradskom parku u kojem se nalaze i životinje. Podršku osobama s invaliditetom pruža organizacija wfaa Dusseldorf. U sklopu parka se nalazi restoran i mini golf u kojem također rade osobe s invaliditetom uz podršku. Više o tome na: https://www.wfaa.de/

Udruga “Jaglac” se zahvaljuje obitelji Galičić na hvalevrijednom putovanju i ugodnom gostoprimstvu.