Za vrijeme trajanja pojačanih mjera opreza uzrokovanih virusom COVID-19, Udruga Jaglac nastavlja s pružanjem socijalnih usluga u zajednici, sukladno preporukama mjerodavnih tijela u cilju zaštite zdravlja naših korisnika, provedbom EU i nacionalnih projekta. Udruga Jaglac zahvaljuje na donacijama zaštite opreme (zaštitne maske i rukavice) od dva donatora: Gradskom društvu crvenog križa Orahovica i MDOMSP (posredstvom Službe 112 ).

“Jaglac” – moj drugi dom – inovativna socijalna usluga i model skrbi u zajednici koji pridonosi neovisnom življenju i socijalnom uključivanju  30 osoba s invaliditetom je 3.godišnji  program koji financira MDOMSP na godišnjoj razini s 240.000,00 kn u trajanju od: 1.6.2017.- 31.5.2020. Program je sufinanciran kroz donacije građana, humanitarne akcije i male projekte JLS/RS.

Od 23. ožujka započeli smo s provedbom on-line radionica, svakog radnog dana u vremenu od 10-17 h, s mogućnošću uključenja korisnika kada njima odgovara na FB Udruge Jaglac. Komunikacija se odvija i unutar Viber grupe, slanjem SMS poruka, a po potrebi se razgovara i individualno u cilju pružanja primjerene podrške korisnicima. Uz voditeljice on-line radionica, korisnicima podršku pružaju i naši vjerni volonteri i roditelji.

Projekt Moj asistent III provodi se u partnerstvu s udrugom Vretenac Slatina u sklopu poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II te je istim osigurana usluga osobne asistencije za 22 korisnika s područja Virovitičko-podravske i Osječko baranjske županije.
Unatoč izvanrednoj situaciji koja je uzrokovana koronavirusom COVID-19, pružanje usluge osobne asistencije odvija se prema planu provedbe projekta uz pridržavanje svih mjera i uputa Ministarstva i Stožera civilne zaštite RH i prema preporuci Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te je svim asistentima osigurana zaštitna oprema: maske, rukavice i dezinfekcijsko sredstvo.

MDOMSP poslalo je 420 kom zaštitnih maski za lice, 300 kom zaštitnih rukavica i 21 kom dezinficijensa za potrebe pružanja usluge osobne asistencije.

Zaposlenice Udruge Jaglac na projektu „Učim, radim, pomažem“, koji financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz program „Zaželi – program zapošljavanja žena“, nastavljaju pružati podršku krajnjim korisnicima (osobe s invaliditetom, stare i nemoćne osobe te druge osobe u nepovoljnom položaju) u vidu vanjskih aktivnosti (nabava lijekova, potrebnih namirnica, unošenje drva, košnja trave, radovi u vrtu i slično), poštujući pri tom preporuke mjerodavnih tijela (poštivanje socijalne distance, nošenje zaštitnih maski i rukavica i korištenje dezinfekcijskog sredstva).