Dana 11. veljače 2018. godine predstavnici udruge „Jaglac“ sudjelovali su na festivalu u Mohaču u Mađarskoj, tzv. „Pohod bušara“.

Riječ je o pokladnom godišnjem festivalu kojim se obilježava kraj zime, a naziv je dobio po zastrašujućim zakrabuljenim muškarcima, bušarima, koji nose velike drvene maske i vunene ogrtače. Prema legendi, Šokci koji su se pred Turcima krili na Vadi, mohačkom riječnom otoku na Dunavu, jedne noći su prešli Dunav i ušli zakrabuljeni u Mohač noseći krinke s goveđim rogovima i kožusima odjenutim naopako. Tako odjeveni preplašili su Turke koji su pomisilili da je riječ o vragovima, pa su iz Mohača pobjegli glavom bez obzira.
Festival se organizira svake veljače, a traje tri dana, od nedjelje do utorka navečer. Uključuje natjecanje dječjih krabulja, izložbu majstora rezbara maski i drugih obrta, te dolazak više od 500 bušara u čamcima na vesla Dunavom kako bi promarširali gradom, zajedno s kočijama ili motoriziranim fantastičnim vozilima. Središnji dio pohoda počinje kada bušari prijeđu skelom Dunav i okupe se u tzv. Šokačkom kraju u Mohaču. Vrhunac je spaljivanje lijesa na središnjem trgu koji simbolično predstavlja zimu u ognju. Nakon toga, festival se nastavlja gozbom i glazbom po cijelom gradu.

Danas je pohod bušara zaštitni simbol grada i način obilježavanja velikih povijesnih događaja, a 2009. upisan na UNESCO popis nematerijalne svjetske baštine.

Ovim putem zahvaljujemo Gradu Orahovici i TZG Orahovice koji su Jaglacima dali priliku da sudjeluju na prekrasnom događaju, a da nam je bio poseban doživljaj možete vidjeti iz fotogalerije.