25.siječanja 2022. godine u Belišću  održan je okrugli stol u organizaciji Inkluzivne kuće Zvono na temu “Uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u aktivnosti lokalne zajednice i briga za njihovo mentalno zdravlje”. Okrugli stol bio je namijenjen stručnjacima različitih profila, a ponajprije edukacijskim rehabilitatorima, psiholozima, psihijatrima, socijalnim radnicima i ostalim stručnjacima koji rade s osobama s intelektualnim teškoćama i koji žele podijeliti svoje iskustvo u području njihova uključivanja u lokalnu zajednicu kroz njihov aktivni doprinos, kao i roditeljima osoba s intelektualnim teškoćama.

Uz udrugu Zvono u organizaciji je sudjelovala udruga Korablja iz Zagreba, unutar koje je osnovan multidisciplinarni tim za zaštitu mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama s kojom Zvono partnerski provodi projekt na području Valpovštine. Među 25 sudionika bili su: Ljilja Ivanković, voditeljica multidisciplinarnog tima za zaštitu mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama, Miron Perić, voditelj udruge Korablja, Tamara Kralj, klinički psiholog i članica multidisciplinarnog tima za zaštitu mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama, Sanela Ruth Kolar iz udruge Korak dalje, Tena Anić, stručna suradnica i voditeljica multidisciplinarnog tima iz Inkluzivne kuće Zvono, kao i roditelji osoba s intelektualnim teškoćama te moderatorica Ivančica Bulut, stručna suradnica i voditeljica projekata pri Zvonu.

Predstavljen je rad Inkluzivne kuće Zvono i udruge Korablja, njihovi projekati i programi, a posebno projekt u okviru kojeg je organiziran Okrugli stol. Razgovaralo se o primjerima iz prakse, iskustvima i upozorilo na problematiku financiranja projekata, ali i velike potrebe u cijeloj Hrvatskoj.

– Na području Republike Hrvatske ne postoji multidisciplinarni tim stručnjaka koji se sustavno bavi brigom za mentalno zdravlje osoba s intelektualnim teškoćama, a koji primjenjuje integrativni pristup. Nedostatak se osobito osjeća u ruralnim sredinama. Ne postoji mobilni tim za brigu o mentalnom zdravlju koji pruža podršku osobama s intelektualnim teškoćama u njihovu životnom okruženju ni specijalizirani centri za brigu o mentalnom zdravlju takvih osoba, pa je potrebna i edukacija stručnjaka u ovom području. Sudionici su imali prilike čuti primjere dobre prakse, podijeliti znanja i povezati se za neke buduće projekte – istaknula je Ivančica Bulut, moderatorica Okruglog stola.

Izvor:https://www.glas-slavonije.hr/484941/4/Potreban-multidisciplinarni-tim-za-brigu-o-osobama-s-intelektualnim-teskocama