6- 18. listopada 2017. godine predstavnica udruge Jaglac bila je na studijskom putovanju u Italiji.

Studijsko putovanje u Italiju organizirano je u sklopu projekta „I ja radim i doprinosim!“ kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga udruga Regoč iz Slavonskog Broda. Na istoimenom putovanju bili su i predstavnici Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnom teškoćama kojima je to ujedno bio i team-building.

Kroz trodnevni put, sudionici su imali priliku upoznati se s primjerima dobre prakse kod organizacija smještenih u okolici Padove, a koje posluju po principu društvenog poduzetništva. Upoznali smo način rada, proizvodnju i način poslovanja dviju organizacija. Prva organizacija, Centro diuremo disabili Solidarieta amica, osnovana je prije 35 godina i okuplja 80 osoba s invaliditetom za koje organizira sudjelovanje u različitim radno terapijskim aktivnostima. Korisnici, zajedno s djelatnicima organizacije, proizvode različite keramičke, drvene, tekstilne, tiskarske i obrađuju vrt čije ekološki uzgojene proizvode uspješno plasiraju na tržište te na taj način privređuju sredstva za potrebe rada organizacije.Druga organizacija, Volti Amici okuplja 18 korisnika s invaliditetom te bivše ovisnike o alkoholu koji sastavljaju i lijepe određene komponente za medicinske potrebe, šivaju torbice i kuhinjski tekstil te prikupljaju i prodaju korisni otpad.Obje organizacije, osim organiziranja svakodnevnih radno terapeutskih i proizvodnih aktivnosti, također omogućuju svojim korisnicima samostalno stanovanje.

Osim upoznavanja s primjerima dobre prakse socijalnog poduzetništva posjetili smo Veneciju i Padovu. Udruga Jaglac zahvaljuje organizatorima ovog putovanja: Udruzi Regoč, Slavonski Brod i Hrvatskom savezu udruga osoba s IT.