U petak, 20. studenog 2020. godine Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Jaglac“ Orahovica održala je edukaciju za osobne asistente u sklopu projekta  „Moj asistent III“.

Edukaciju je vodio gosp. Pavle Perković iz Centra za savjetovanje, edukaciju i osobni razvoj PsihoPLANET, a obuhvaćene su sljedeće teme edukacije: poteškoće u radu s osobama s intelektualnim teškoćama u ulozi osobnog asistenta, osobni prostor, osobne granice i važnost osobnog NE u radu kao asistent.

Naglasak edukacije bio je na osnaživanju i educiranju osobnih asistenata kako bi mogli kvalitetnije raditi posao osobnih asistenata i kako bi kroz naučeno znali prepoznati znakove sagorijevanja. Ujedno, interaktivan pristup ovakvih edukacija daje mogućnost polaznicima da podijele svoje poteškoće, da se kroz međusobnu interakciju bolje upoznaju i otkriju da nisu sami s poteškoćama s kojima se svakodnevno susreću.

Projekt Moj asistent III odobren je u okviru poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 2.498.678,01 kuna, a sufinanciran je iz Europske unije sredstvima Europskog socijalnog fond.

Uz partnersku udrugu Vretenac Slatina, do sada je u projekt uključeno 27 korisnika usluge osobne asistencije i 37 osobnih asistenata.