4. prosinca 2019. u višenamjenskoj dvorani u Orahovici, Udruga Jaglac obilježila je prigodnim programom Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan volontera koji je vodila Martina Kukuruzović naša prva inkluzivna volonterka. Osim izložbenog štanda, na kojem su korisnici programa “Jaglac – moj drugi dom” prezentirali radove izrađene na radionicama, posjetitelji su mogli vidjeti i Boal predstavu “Moderna legenda o Ružici”.

Govoreći o važnosti Međunarodog dana osoba s invaliditetom i Međunarodnog dana volontera, nazočnima se uvodno obratila predsjednica Udruge, Đurđa Šimatović, koja je upozorila kako nažalost još uvijek nije donesen zakon o sustavnom financiranju saveza i udruga i osoba s invaliditetom, zakon o osobnom asistentu, zakon o inkluzivnom dodatku i novi zakon o socijalnoj skrbi, te podsjetila na čitav niz problema s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću. “Sve navedeno itekako brine roditelje, koji se pitaju što će biti s njihovom djecom ukoliko se stvari ne promjene na bolje”, poručila je Šimatović.

Također je podsjetila kako je “Jaglac” jedina udruga na širem orahovačkom području koja ima licencu za pružanje socijalne usluge poludnevnog boravka, te rekla kako je u suradnji s Gradom Orahovica i susjednim općinama potrebno iznaći rješenje kako bi se rad poludnevnog boravka osiguravao u kontinuitetu putem socijalnog ugovaranja.

Posebno se zahvalila i volonterima koji, kako je rekla, “pripadaju grupi predanih ljudi koji mijenjaju svijet nabolje” , te im je uputila čestitku povodom dosadašnjeg volonterskog angažmana.

Na kraju svoga obraćanja predsjednica Šimatović se zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli radu Udruge, a posebno se zahvalila donatorima, Gradu Orahovici, obiteljima Smiljanić i Zelić, Virovitičko – podravskoj županiji i Osnovnoj školi Ivane Brlić – Mažuranić, koji su “Jaglacu” ove godine darovali dvije vrijedne nekretnine i dva parkirna mjesta ispred prostora Udruge.

U nastavku programa potom je prikazan promotivni film projekta “Učim, radim, pomažem”, financirn iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa “Zaželi” – programa zapošljavanja žena, a nakon toga je o programima i projektima Udruge “Jaglac” govorila koordinatorica programskih aktivnosti, Lidija Stojković.

Programu Udruge “Jaglac” povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i međunarodnog dana volontera, nazočili su i brojni gosti, među kojima su bili i djelatnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, predstojnik Područnog ureda Virovitica, Hrvoje Belobrk, rukovoditeljica odjela posredovanja i pripreme za zapošljavanje , Blaženka Bajan te voditeljica Zavoda za zapošljavanje, Ispostave Orahovica, Vesna Kelava, dok je ispred Grada Orahovice nazočne pozdravila Lana Jurkin koja je na kraju “Jaglacima” podijelila prigodne poklon pakete Grada Orahovice. Jučerašnji program završio je zajedničkim druženjem “Jaglaca” i njihovih gostiju u Kino dvorani.

(dio teksta preuzet s https://www.radioorahovica.com/?p=9797)

Povećaj font
Kontrast