Na sjednici Hrvatskog sabora održanoj 31. ožujka 2017. godine jednoglasno je donesena odluka o proglašenju Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koji će se svake godine obilježavati 16. svibnja.
Kao i prije 4 godine i ove, 2021. godine ovaj Dan obilježava se pod motom “Stavi naočale – promijeni pogled” s ciljem senzibiliziranja javnosti na prava i mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama, ali i kako bi se pokazalo da su i one dio zajednice u kojoj žive.
Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica  Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama obilježila je s nekoliko različitih aktivnosti:
  • snimljena i objavljena su 2 video uratka s Josipom Bucifal i Alenom Čaić „Meni ne trebaju naočale, vi stavite naočale i pogledajte nas drugim očima“, autor videa: Ivona Petrović, voditeljica poludnevnog boravka udruge “Jaglac”  – koje možete pogledati u našoj Video galeriji; FB i na našem YOU tube kanalu:https://www.youtube.com/channel/UC_1P2OdLI6Iqczu5pLu4mrA
  • video uradak  je javno objavljen na 2 TV: 14.5.2021. u emisiji “Normalan život” na HRT i 17.5.2021. u Dnevniku Plave TV Virovitica, koji možete pogledati: https://fb.watch/5z3kMnSDih/
  • redovnom provedbom aktivnosti poludnevnog boravka i dnevnog programa u sklopu projekta “Nauči me i uspjet ću!”  za osobe s intelektualnim teškoćama koje možete pratiti na našoj FB stranici
  • sudjelovanjem na on-line okruglom stolu u organizaciji Saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama koji je održan 5.5.2021. https://www.savezosit.hr/okrugli-stol-ukljucivanje-osoba-s-intelektualnim-teskocama-u-drustvenu-zajednicu/
  • sudjelovanjem na 1. Znanstveno-stručnom skupu “Utjecaj pandemije na rad društvenih djelatnosti i poslovnog sektora” u organizaciji partnerske udruge” Vretenac Slatina koji je održan: 13.-14.5.2021. https://www.radioslatina.hr/jucer-u-slatini-zapoceo-dvodnevni-1-znanstveno-strucni-skup-utjecaj-pandemije-na-rad-drustvenih-djelatnosti-i-poslovnog-sektora-slatinskih-vretenaca/