U Orahovici, 7. listopada održana je manifestacija „11. Dani kestenja i mladog vina“ koju su organizirali Turistička zajednica, Hrvatsko planinarsko društvo Orahovica, Udruga voćara, vinogradara i vinara, kuharski smjer srednje škole Stjepan Ivšić te Grad Orahovica. Sudjelovalo je i nekoliko udruga, a među njima i udruga Jaglac koja se predstavila plodovima, proizvodima i radovima iz radionica radne okupacije (kisela i slatka domaća zimnica, domaći začin- dodatak prehrani, plodovi iz vrta: batat i bundeve te proizvodi iz krojačke i drvne radionice) koje se provode u okviru 3. godišnjeg programa “Jaglac” – moj drugi dom, financiranog od MDOMSP. Roditelji, korisnici, djelatnici i volonteri aktivno su sudjelovali u ovoj prekrasnoj manifestaciji na čemu zahvaljujemo svim organizatorima. Ovakve javne manifestacije su ujedno i jedan od dokaza senzibilizirane lokalne zajednice u kojoj su osobe s invaliditetom ravnopravno i aktivno uključene.

“Miris kestena  širio se po cijeloj Orahovici, a prava delicija bila je rolada od 16 metara od kesten pirea koju su i ove godine vrhunski pripremili učenici kuharskog smjera Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Orahovica, a pred punim trgom okupljene je pozdravila gradonačelnica Ana – Marija Petin:

– „Drago mi je što ste se okupili u ovolikom broju i što vas ni kiša nije obeshrabrila da probate kestenje koje su pripremili naši planinari i ovu predivnu 16-metarsku roladu, rad naših učenika kuhara s profesoricom Danirom Vinković na čelu. Zahvaljujem se svima njima, a tako i turističkoj zajednici za organizaciju ove manifestacije gdje su se okupili i naši vinari i OPG-ovci kod kojih možete probati njihove proizvode i koji su svojim delicijama upotpunili ovaj događaj.“ – rekla je gradonačelnica.

– „Napravili smo roladu od kesten pirea i to dužu nego lani i s više kestena. U ovogodišnju roladu stavili smo 40 kilograma kesten pirea, više od 30 litara šlaga i oko 200 jaja. Ove godine je rolada bila dugačka preko šesnaest metara, a radili su je učenici Željka Bušljeta, Petra Škiljić, Tamara Jovanović, Ana Beržaj i Kristina Lončar. Treba reći da nam je trebalo tri dana za pripremiti roladu“. – rekao je Danijel Both, jedan od učenika koji su izradili roladu.

Orahovački planinari su ispekli više od 600 kilograma kestenja i pun trg te dugi red ljudi koji su čekali da probaju ovu deliciju pokazao je kako je ovo jedna od najpopularnijih manifestacija u Orahovici.”

Preuzeto s: http://www.orahovica.hr/posljednje-vijesti/4465-odrzani-11-dani-kestena-i-vina-u-orahovici