Udruga Zvono u sklopu projekta „Šalji dalje“ započela je s provedbom edukacija o inkluzivnom volontiranju i volontiranju u timovima kroz 4 ciklusa na području tri županije: Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske te Osječko- baranjske, a planira se uključenje do 60 sudionika.

Prvi ciklus edukacija od 4 radionice odrađen je tijekom siječnja u Udruzi Zvono u Belišću. U veljači je započet drugi ciklus radionica u Orahovici. Održane su do sada dvije radionice, prva u udruzi “Jaglac”, a druga kao i slijedeće dvije u prostoru Volonterske točke VPŽ u Novoj Jošavi. Na radionicama o inkluzivnom volontiranju osim članova Udruge Jaglac sudjeluju i nezaposlene osobe s invaliditetom kojima je poziv na sudjelovanje uputio HZZ, te im zahvaljujemo na suradnji.

Na prvoj od četiri radionice sudionici su imali prilike naučiti što je to volontiranje, tko je volonter, tko sve može volontirati, te su naučili koja su prava i obveze volontera i organizatora volontiranja. Neki od sudionika već su imali prilike volontirati, pa su podijelili s nama svoja osobna iskustva i motivaciju zbog koje su se uključili u volontiranje. Na drugoj radionici sudionici su naučili kako dijelimo društvo na pojedine sektore te gdje se u praksi u kojem sektoru može volontirati. Također, naučili su koja su prava i obveze volontera i organizatora volontiranja, te što sve sadrži Ugovor o volontiranju. Na trećoj radionici, 16.2. sudionici će se upoznali s konkretnim poslovima na kojima mogu volontirati. Naučiti će ponešto o pripremi i skladištenju hrane, samostalnoj izradi sredstava za čišćenje, te o održavanju okoliša, a uz teorijski dio imat će priliku i kroz praktične aktivnosti pokušati neke od navedenih poslova. Tijekom posljednje radionice, 26.2. sudionici će se također upoznali s poslovima u inkluzivnom volontiranju – poslovima njege i brige o vlastitom i tuđem zdravlju. Tijekom radionice izraditi će prirodnu kozmetiku te se okušati u jednostavnim tehnikama masaže.
.
Projekt „Šalji dalje“ provodi udruga Zvono u partnerstvu s udrugom Jaglac iz Orahovice, udrugom Slap iz Osijeka, sa srednjim školama – Stjepan Ivšić Orahovica i Marka Marulića Slatina. Partner na projektu je i Grad Belišće. Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a projekt će trajati do 31. srpnja 2019.
Nakon provedenih edukacija o inkluzivnom volontiranju, slijede inkluzivne timske volonterske akcije gdje će se sudionici uključivati u pružanje podrške starijim domaćinstvima i obiteljima osoba s invaliditetom.