24. i 25 studenog u Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica održana je dvodnevna edukacija za roditelje, djelatnike i volontere. Edukaciju je provela prof.dr.sc. Daniela Bratković (izvan. prof. na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu) na teme: “Razvojni zadaci i kvaliteta življenja osoba s intelektualnim teškoćama i Suvremeni modeli i programi podrške za osobe s intelektualnim teškoćama”. Tridesetak sudionika ove edukacije je kroz predavanja i radionice proširilo svoja saznanja o mogućnostima aktivne podrške osobama s intelektualnim teškoćama koje doprinose povećanju njihove kvalitete življenja, a koja se ne bi trebale razlikovati od potreba svih ostalih članova lokalne zajednice. Osim toga, sudionici edukacije upoznati s različitim modelima i programima podrške u zajednici kroz primjere dobre prakse iz naše zemlje kao i iz drugih zemalja.
Ovo je prva u nizu od četiri stručne edukacije s istom edukatoricom za vrijeme trajanja trogodišnjeg programa (2017.-2020.), a provesti će se kao vid stručne podrške roditeljima, djelatnicima i volonterima. Trogodišnji program “Jaglac” moj drugi dom – inovativna socijalna usluga i model skrbi u zajednici koji pridonosi neovisnom življenju i socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom financira MDOMSP, a partneri na programu su: Grad Orahovica, CZSS Slatina, podružnica Orahovica i CZSS Virovitica, podružnica Obiteljski centar. Opći cilj programa je pridonijeti razvoju nedostatnih usluga socijalne skrbi u cilju prevencije institucionalizacije, te povećanje socijalnog uključivanja osoba s poteškoćama i invaliditetom u Virovitičko-podravskoj županiji. Specifični cilj programa je omogućiti im inovativnu socijalnu uslugu i model skrbi na području grada Orahovice, općina Čačinci, Zdenci i Crnac te pridonijeti njihovu neovisnom življenju, socijalnom uključivanju, razvoju i održavnju radnih navika.