U prostoru Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama ”Jaglac” Orahovica,17.ožujka 2017. g. održana je edukacija za volontere u suradnji s Lokalnim volonterskim centrom (LVC) Zvono iz Belišća. Edukacija je provedena kroz interaktivne radionice u dva dijela “Biti volonter“ i „Pristup u radu s osobama s intelektualnim teškoćama ”, koje je vodila Tena Anić, mag.rehab.educ, voditeljica LVC Zvono Belišće. U okviru radionice „Biti volonter“ sudionici su upoznati s zakonitostima volontiranja u Republici Hrvatskoj, značajkama i vrijednostima koje volontiranje donosi u društvu, te vrijednostima volonterskog rada u odnosu na osobni rast i razvoj u kojoj su aktivno sudjelovali svi volonteri.
U drugom dijelu edukacije sudjelovali su samo volonteri Udruge Jaglac koji su kroz interaktivnu radionicu upoznati s osnovnim značajkama razvoja osoba s intelektualnim teškoćama te načinima pružanja podrške u svakodnevnim aktivnostima. Stečena znanja će im koristiti u pružanju podrške korisnicima Udruge Jaglac u različitim aktivnostima programa povremenog boravka.Na natječaj Udruge Jaglac javilo se 8 volontera za sve četiri tražene volonerske pozicije (asistenti u boravku s korisnicima, asistenti na bazenu, voditelj glazbene i sportske radionice te podrška u radnoj okupaciji u vrtu i u krojačkoj radionici) tako da će uz postojećih 15 volontera biti velika podrška u radu udruge.
Na edukaciji je sudjelovalo 11 volontera angažiranih u rad 7 različitih organizacija civilnog društva i to: Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama „Jaglac“ Orahovica, Udruge za pomoć osobama s invaliditetom, Gradsko društvo crvenog križa, Udruga reda vitezova Ružice grada i udruga Pauk iz Orahovice, Društvo naša djeca iz Čačinaca i udruga „Agape pomoć“ iz Feričanaca te volonteri Evanđeosko pentekosne crkve Betanija iz Orahovice.
Provedbom ove edukacije za volonterepružena je mala podrška kako samim volonterima tako i različitih organizacija civilnog društva u kojima su angažirani što otvara nove mogućnosti za daljnjom suradnjom teujedno ukazuje na potrebu podrške i organizatorima volontiranja. Planirane su nove edukacije kako za volontere tako i za organizatore volontiranja u suradnji s LVC Zvono Belišće.